رژیم کتوژنیک چیست ؟ معجزهی لاغری یا دروغ قرن ؟
- pouya
- تغذیه, مقالات آموزشی
- آخرین بروزرسانی در15 مارس 2024
رژیم کتوژنیک یکی از معروفترین و محبوبترین رژیمهای غذایی در سراسر جهان است، که معمولاً با نام رژیم کتو هم شناخته میشود. این رژیم با کاهش قابل ملاحظهای در مصرف کربوهیدرات و جایگزینی آن با چربیها انجام میشود، البته با تأکید بر استفاده از چربیهای سالم و کلسترول مفید. تأثیرات مثبت این رژیم بر کاهش وزن قابل توجه است.
بسیاری از متخصصان تغذیه معتقدند که رژیم کتوژنیک ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماریها را کاهش دهد. این رژیم غذایی مزایای متعددی برای حفظ سلامتی دارد و احتمال بروز برخی بیماریهای مزمن مانند دیابت، سرطان و آلزایمر را نیز کاهش میدهد. اگر به دنبال کاهش وزن هستید و علاقهمند به رژیم کتوژنیک هستید، پیشنهاد میشود تا به ادامه این مطلب در مجله تخصصی فیت با من مراجعه کنید. در اینجا، به طور جامع به ویژگیها و اطلاعات بیشتری درباره این رژیم غذایی پرداخته شده است.
رژیم کتوژنیک چیست ؟
رژیم کتوژنیک یکی از روشهای محبوب کاهش وزن است که معمولاً در دسته رژیمهای با مصرف کم کربوهیدرات قرار میگیرد. افرادی که به این رژیم پایبند هستند، مصرف کربوهیدرات را به شدت کاهش میدهند. این کاهش باعث وارد شدن بدن به یک وضعیت متابولیک به نام “کتوز” میشود. در این وضعیت، بدن برای تولید انرژی از سلولهای چربی استفاده میکند و سلولهای چربی به موادی به نام “کتونها” تبدیل شده و در کبد ذخیره میشوند. تحقیقات نشان میدهد که کتونها میتوانند به عنوان منبع انرژی برای مغز عمل کنند.
رژیم کتوژنیک باعث میشود که بدن به سمت مصرف سلولهای چربی برای تولید انرژی متوجه شود. این رژیم غذایی موجب کاهش قند خونی و انسولین خونی میشود. زمانی که مقدار کربوهیدرات و گلوکز کمتری وارد بدن شود، ترشح هورمون انسولین کاهش مییابد. در رژیم کتوز، مصرف چربیها افزایش مییابد و مصرف کربوهیدرات کاهش مییابد. همچنین مقدار مصرف پروتئین نیز باید متعادل باشد.
بیشتر کالریهای مصرفی در این رژیم از طریق چربی و پروتئین تأمین میشود و برخی از کربوهیدراتهای ساده مانند نوشابه، شیرینی و نان سفید از رژیم غذایی حذف میشوند. یکی از مزایای مهم این رژیم این است که باعث بروز گرسنگی شدید نمیشود، که این مسئله برای افرادی با اضافه وزن و اشتهای زیاد چالش بزرگی محسوب میشود.
چگونه کاهش مصرف کربوهیدرات بر کاهش وزن تاثیر میگذارد ؟
در وضعیت عادی، بدن نیاز به منابع انرژی دارد تا عملکردهای روزانه را به خوبی انجام دهد. کربوهیدراتها به عنوان یک منبع اصلی انرژی برای بدن عمل میکنند. این کربوهیدراتها به گلوکز تبدیل شده و سپس در شکل گلیکوژن در بدن ذخیره میشوند. بدن معمولاً از این کربوهیدراتهای موجود برای تامین انرژی استفاده میکند. اما در رژیم کتوژنیک، مصرف کربوهیدرات به شدت کاهش مییابد و به جای آن، مصرف چربی و پروتئین افزایش مییابد. بنابراین، بدن برای تامین انرژی به سمت استفاده از سلولهای چربی میرود.
در رژیم کتوژنیک، تمامی منابع قندی مانند برنج، نان، و نشاسته از برنامه غذایی حذف میشوند یا مصرف آنها به حداقل کمتر از ۵۰ گرم در روز محدود میشود. میزان دقیق مصرف کربوهیدرات بستگی به وضعیت بدنی و توصیههای متخصص تغذیه دارد. در صورتی که کمتر از ۵۰ گرم کربوهیدرات در روز مصرف شود، بدن قادر به دستیابی به مقدار کافی قند و کربوهیدرات برای تولید انرژی نخواهد بود. بنابراین، بعد از ۴ تا ۵ روز، بدن به سمت استفاده از چربی و پروتئین برای تامین نیاز انرژی خود میرود تا بتواند فعالیتهای روزمره را انجام دهد.
انواع رژيم کتوژنیک
رژیم کتوژنیک نیز مانند بقیه رژیم ها انواع مختلفی دارد که در ادامه آنها را باهم بررسی میکنیم :
1. رژيم کتوژنیک استاندارد
در رژیم کتوژنیک استاندارد (SKD)، که یکی از نوعهای رژیم کتو محسوب میشود، مقدار کربوهیدرات به شدت کاهش مییابد. در این رژیم، مصرف کمی از کربوهیدرات، مقدار متوسطی از پروتئین و مقدار بالایی از چربی توصیه میشود. این رژیم غذایی معمولاً شامل ۷۰ درصد چربی، ۲۰ درصد پروتئین و ۱۰ درصد کربوهیدرات است.
2. رژیم کتوژنیک دورهای یا چرخهای
در رژیم کتوژنیک چرخهای (CKD)، شما مقدار کربوهیدرات را در مدت زمانی خاصی کاهش میدهید و سپس در یک دوره زمانی دیگر، به مقدار بیشتری از کربوهیدرات اجازه میدهید تا مصرف شود. به عنوان مثال، ممکن است شما در مدت ۵ روز از رژیم کتوژنیک استفاده کنید و سپس در دو روز بعدی به مصرف کربوهیدرات بیشتری بپردازید. این سیکل های مختلف مصرف کربوهیدرات و ورود به وضعیت کتوز، این نوع از رژیم کتوژنیک را متفاوت از روشهای معمول دیگر میکند.
3. رژیم کتوژنیک هدفمند
در این نوع رژیم کتوژنیک، شما میتوانید بعد از انجام تمرینات ورزشی، مقدار مشخصی از کربوهیدرات را مصرف کنید. همچنین، رژیم کتوژنیک با پروتئین بالا به شما اجازه میدهد تا روزانه مقدار بیشتری از پروتئین را مصرف کنید. این نوع رژیم غذایی به دلیل مزایایی که ارائه میدهد و تحت مطالعات و پژوهشهای بسیاری قرار گرفته، مورد توجه و تحقیقات زیادی از سوی پژوهشگران و علاقمندان به ورزش و سلامتی قرار گرفته است. بسیاری از ورزشکاران و بدنسازان از رژیمهای مانند رژیم کتو چرخهای یا هدفمند برای بهبود عملکرد و دستیافتن به اهداف ورزشی خود استفاده میکنند.
فواید رژیم کتوژنیک برای سلامتی
رژیم غذایی کتوژنیک به دلیل مزایای فراوانش به عنوان یکی از روشهای مفید درمانی در برخی از بیماریها مورد توجه قرار میگیرد. این رژیم دارای فواید متعددی است که برای سلامتی ما اهمیت دارد:
1. جلوگیری از بیماریهای قلبی
مطالعات نشان دادهاند که رژیم کتوژنیک ممکن است یک گزینه مناسب برای کنترل برخی از عوامل خطری مرتبط با بیماریهای قلبی باشد. این رژیم میتواند بهبود در سطح کلسترول خوب (HDL) را ایجاد کرده و همچنین موجب کاهش سطح کلسترول بد (LDL) و تریگلیسریدها در بدن شود. افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد به طور غیرمستقیم میتواند به حفظ سلامت قلب کمک کرده و ریسک بروز بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش دهد.
همچنین، کاهش سطح قند خون و کنترل فشار خون نیز دیگر اثرات مفید این رژیم غذایی بر سلامت قلبی است. افزایش فشار خون و سطوح بالای قند خون میتوانند عوامل خطری برای بروز بیماریهای قلبی باشند. با کاهش مصرف کربوهیدرات و اثرات مثبت آن بر کنترل قند خون و فشار خون، این رژیم ممکن است به تقویت قلب و سلامت عروق کمک کند و در پیشگیری از بیماریهای قلبی موثر باشد.
با این حال، همواره مشورت با پزشک یا متخصص تغذیه قبل از شروع هر گونه رژیم غذایی، از جمله رژیم کتوژنیک، ضروری است، به ویژه اگر شخص دارای مشکلات قلبی یا بیماریهای مزمن مرتبط با آن باشد.
2. جلوگیری از سرطان
پژوهشها در زمینه استفاده از رژیم کتوژنیک برای مدیریت بیماریهای مختلف، از جمله سرطان، در حال انجام هستند. در برخی مطالعات، نتایج مثبتی در خصوص کاهش رشد تومورهای مغزی بهواسطه رژیم کتوژنیک گزارش شده است. این رژیم غذایی معمولاً باعث کاهش مصرف قند و افزایش مصرف چربیهای سالم میشود که ممکن است تغییراتی در متابولیسم و سلولهای سرطانی ایجاد کند.
هرچند نتایج مطالعاتی نشان دادهاند که رژیم کتوژنیک ممکن است در کنترل برخی از انواع سرطانها، بهخصوص سرطانهایی که سلولهای آنها بر انرژی گلیکوز وابسته هستند، مؤثر باشد، اما همچنان نیاز به تحقیقات بیشتر در این زمینه وجود دارد. این امر ممکن است به دلیل پیچیدگیهای بیشتری که در فهم علمی بسیاری از نوعهای سرطان و نحوه تاثیر رژیم غذایی بر آنها وجود دارد، باشد.
3. جلوگیری از آلزایمر
بله، پژوهشهایی نشان دادهاند که رژیم کتوژنیک ممکن است در کاهش علائم بیماری آلزایمر مؤثر باشد یا از پیشرفت آن جلوگیری کند. برخی از مطالعات نشان دادهاند که استفاده از این نوع رژیم غذایی میتواند در افزایش سطح انرژی مغزی و کاهش التهابات مغزی مؤثر باشد که ممکن است برای کاهش علائم آلزایمر مفید باشد.
با این حال، اثرگذاری رژیم کتوژنیک بر درمان بیماری آلزایمر واقعیت، به عوامل متعددی مانند شدت بیماری، نوع و مقدار مواد غذایی مصرفی در رژیم کتوژنیک، و وضعیت فردی هر فرد بستگی دارد. همچنین، در زمینه علائم آلزایمر و اثرات رژیم کتوژنیک، نیاز به تحقیقات و مطالعات بیشتری وجود دارد تا اثربخشی و ایمنی طولانیمدت این روش برای مدیریت یا کنترل بیماری آلزایمر بهطور کامل مشخص شود.
4. جلوگیری از دیابت
رژیم غذایی کتو با کاهش مصرف کربوهیدرات و شیرینیها، میتواند تأثیرگذار بر کنترل و مدیریت بیماری دیابت باشد. ارتباط بین قند خون بالا، تغییرات متابولیسمی، و اختلالات در عملکرد انسولین با بروز بیماری دیابت نوع ۲ آشکار است. رژیم کتو به واسطه کاهش مصرف کربوهیدرات و تحت کنترل قرار دادن این عوامل، میتواند به کنترل و مدیریت قند خون کمک کند و اثر مثبتی بر روی بیماری دیابت داشته باشد.
تجمع چربیهای نامناسب و کلسترول بد در بدن از عوامل مهم در بروز بیماری دیابت نوع ۲ است. پژوهشها نشان دادهاند که این رژیم میتواند حساسیت به انسولین را کاهش داده و به کاهش چربیهای اضافی کمک کند. به طور خاص، برخی مطالعات حاکی از آن است که رژیم کتو میتواند تا ۷۵ درصد حساسیت به انسولین را کاهش داده و در کنترل دیابت نوع ۲ مؤثر باشد.
5. مقابله با جوش و آکنه
آکنه یکی از مشکلات شائع پوستی است که میتواند به زیبایی چهره آسیب برساند. جالب است بدانید که مصرف زیاد کربوهیدرات ممکن است به صورت مستقیم با بروز بیماریهای پوستی، از جمله آکنه، مرتبط باشد. افزایش مصرف کربوهیدرات یا قند میتواند به شدت آکنه را تشدید کرده و آن را شدیدتر کند.
رژیم کتوژنیک با کاهش مصرف کربوهیدرات و کنترل ترشح هورمون انسولین، میتواند موثر در کاهش آکنه باشد. با تنظیم میزان کربوهیدرات و انسولین، این رژیم میتواند بهبود قابل توجهی در درمان و کاهش علائم آکنه ایجاد کند. این موضوع نشان میدهد که تغییرات در رژیم غذایی میتواند بر سلامت پوستی تأثیر مهمی داشته باشد.
در رژیم کتوژنیک چه غذاهایی ممنوع است ؟
برنامه غذایی رژیم کتوژنیک شامل محدودیتهایی برای مصرف مواد غذایی دارد. بهتر است میزان مصرف کربوهیدرات را تا حداقل ممکن کاهش داده و یا به صفر رسانید. در ادامه، فهرستی از مواد غذایی که توصیه میشود از رژیم غذایی خود حذف کنید را برای شما معرفی میکنیم. همچنین توصیه میشود برای اخذ رژیم غذایی، به مجموعههای حرفهای مانند فیت با من مراجعه کرده و از مشاوره متخصصان آنجا استفاده کنید تا برنامهای کاملاً مناسب با شرایط خودتان را دریافت کنید. این مواد شامل:
– غذاهای شیرین: نوشابه، آب میوه، اسموتی، کیک، بستنی و آب نبات.
– غلات یا نشاسته: محصولات گندمی مانند نان، برنج، ماکارونی و سایر غلات.
– میوه: تمامی انواع میوه، به جز بخشهای کوچکی از توتهای مانند توت فرنگی.
– حبوبات: نخود، لوبیا چشم بلبلی، عدس، نخود و دیگر حبوبات.
– برخی از سبزیجات: سیب زمینی شیرین، هویج، ازگیل و سایر سبزیجات.
– محصولات کم چرب یا رژیمی: سس مایونز کم چرب، سس سالاد و انواع چاشنیها.
– برخی از سسها: سس باربیکیو، خردل عسل، سس تریاکی، سس کچاپ.
– چربیهای ناسالم: روغنهای گیاهی فرآوری شده و سس مایونز.
این تغییرات به شما کمک میکند تا بهترین نتایج از رژیم کتوژنیک را بدست آورید.
غذاهای قابل استفاده در رژیم کتو
مواد غذایی قابل مصرف در رژیم کتوژنیک شامل:
1. گوشت: گوشت قرمز، استیک، ژامبون، سوسیس، بیکن، مرغ و بوقلمون.
2. ماهیهای چرب: مانند سالمون، قزل آلا، تن ماهی.
3. تخم مرغ.
4. کره و خامه.
5. پنیر: نوعهایی مانند پنیر چدار، پنیر خامهای، پنیر موزارلا.
6. آجیل و دانهها: بادام، گردو، دانه کتان، تخم کدو تنبل، دانه چیا.
7. روغنهای سالم: مانند روغن زیتون و روغن آووکادو.
8. آووکادو.
9. سبزیجات با کربوهیدرات کم: انواع سبزیجاتی مثل سبزیجات سبز، گوجه فرنگی، پیاز و فلفل.
10. چاشنیها: شامل نمک، فلفل و گیاهان و ادویهجات ترشیجات.
مواد غذایی برای میانوعده:
1. گوشت یا ماهی چرب.
2. پنیر.
3. یک مشت آجیل یا دانهها.
4. زیتون.
5. یک یا دو تخم مرغ آب پز.
6. شکلات تلخ نود درصد.
7. ماست یونانی پرچرب مخلوط با کره آجیل و پودر کاکائو.
8. فلفل دلمهای.
9. توت فرنگی و پنیر ساده.
10. کرفس با سس سالسا.
11. گوشت گاو
رژیم کتو مخصوص چه کسانی است ؟
رژیم غذایی کتوژنیک به طور کلی محدودیت کمی دارد و افراد بسیاری میتوانند از آن استفاده کنند. این نوع رژیم غذایی توانمند است که در درمان بسیاری از بیماریها مؤثر باشد. بنابراین، بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، سندروم تخمدان پلیکیستیک یا حتی بیماران مبتلا به سرطان، ممکن است از این رژیم غذایی بهره مند شوند. اما برخی از گروهها و شرایط خاص ممکن است مناسب نباشند:
1. بیماران دیابتی که باید انسولین تزریق کنند: استفاده از رژیم کتوژنیک در این گروه نیازمند نظارت دقیق پزشک است زیرا مصرف کم کربوهیدرات ممکن است نیاز به تغییرات در مقدار انسولین داشته باشد.
2. افرادی که به بیماریهای کلیوی یا پانکراتیت مبتلا هستند: ممکن است این افراد نتوانند به درستی از رژیم کتوژنیک بهرهمند شوند و نیاز به تغییرات مداوم در رژیم خود داشته باشند.
3. بانوانی که در دوران بارداری یا شیردهی هستند: در این دوران، نیاز به مقادیر مخصوصی از مواد غذایی و مغذی بالاست و رژیم کتوژنیک ممکن است این نیازها را برآورده نکند.
عوارض جانبی رژیم کتوژنیک چیست ؟
با وجود مزایا و تأثیرات مثبتی که رژیم غذایی کتوژنیک برای برخی افراد دارد، به همراهی عوارض جانبی نیز همراه است. این عوارض میتوانند در افراد مختلف و با شدتهای متفاوتی ظاهر شوند:
1. بوی بد دهان: به دلیل تغییرات در فعالیتهای متابولیکی بدن و تولید اسیدهای آلی، بوی بد دهان در برخی از افراد ممکن است ظاهر شود.
2. یبوست: کاهش مصرف فیبر و مواد غذایی حاوی کربوهیدرات در این رژیم میتواند منجر به مشکلات گوارشی مانند یبوست شود.
3. بیخوابی: برخی از افراد ممکن است در ابتدای تغییر به رژیم کتوژنیک با مشکلات خواب مواجه شوند. این امر ممکن است به تغییر در الگوی غذایی و تعادل هورمونی برمیگردد.
4. کمبود آب: از آنجایی که این رژیم غذایی باعث دفع آب از بدن میشود، کمبود مایعات و خشکی ممکن است رخ دهد.
5. تراکم استخوان و شکستگی: کاهش مصرف فیبر و کلسیم در برخی از مواد غذایی میتواند به کاهش تراکم استخوان و افزایش خطر شکستگی استخوان منجر شود.
6. افزایش کلسترول: مصرف بالای چربیها ممکن است منجر به افزایش کلسترول خون شود که ممکن است برای برخی افراد مشکل ایجاد کند.
7. سنگ کلیه: کاهش مصرف کربوهیدرات و افزایش مواد غذایی پروتئینی میتواند در برخی از افراد باعث ایجاد سنگهای کلیه شود.
در هر صورت، میزان و شدت عوارض جانبی ممکن است در هر فرد متفاوت باشد و بستگی به وضعیت بدنی و تطابق فرد با رژیم غذایی دارد. همچنین مشاوره با پزشک یا متخصص تغذیه قبل از شروع یا ادامه رژیم کتوژنیک، میتواند در درک بهتر عوارض ممکن و راههای مدیریت آنها به کمک شما بیاید.
چه مدت طول می کشد تا بدن وارد مرحله کتوز شود ؟
درست است، زمانی که بدن شروع به مصرف چربیها به عنوان منبع اصلی انرژی میکند و وارد مرحله کتوز میشود، مدت زمان لازم برای رسیدن به این وضعیت در افراد متفاوت است. عوامل مختلفی میتوانند بر این فرآیند تأثیر بگذارند، اما در حالت کلی، به عواملی مانند:
۱. سطح مصرف کربوهیدرات، چربی و پروتئین :
میزان مصرف این مواد غذایی در رژیم غذایی کتوژنیک تأثیر زیادی بر سرعت ورود به مرحله کتوز دارد.
۲. فعالیت بدنی:
تمرینات و ورزشهای مختلف نیز ممکن است بر سرعت ورود به وضعیت کتوز تأثیر بگذارند.
۳. سلامت خواب و استرس:
سلامت عمومی و استرس، میتوانند بر تغییرات هورمونی و فرآیندهای متابولیکی اثر بگذارند که ممکن است به مراحل مختلف کتوز کمک کنند یا موانعی برای آن باشند.
۴. متابولیسم و سن:
متابولیسم فردی و وضعیت سنی نیز از جمله عوامل مؤثر هستند. سرعت متابولیسم و واکنش بدن به تغییرات مختلف با سن و شرایط فردی تغییر میکند.
علت دیگری که ممکن است زمان ورود به مرحله کتوز متفاوت باشد، وجود رژیم غذایی پر از کربوهیدرات قبل از شروع رژیم کتوژنیک است. بدن ابتدا باید تمامی ذخایر گلوکوژن را تخلیه کند و سپس شروع به سوزاندن چربیها به عنوان منبع اصلی انرژی میکند.
رژیم کتوژنیک خود را از فیتبامن دریافت کنید !
در مجموعه فیت با من شما می توانید رژیم کتوژنیک اختصاصی خود را دریافت کنید ، این رژیم با اهداف شما و شرایط فردی و بدنی شما تنظیم و تهیه میشود و شما را در مسیر تناسب اندام و فیت بودن میبرد . همین حالا فرم زیر راپرکنید و کارشناسان ما در سریعترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت !
کلام آخر
در این مطلب، رژیم کتوژنیک به صورت جامع مورد بررسی قرار گرفته است. این نوع رژیم غذایی به عنوان یکی از محبوبترین رژیمهای غذایی در سراسر جهان شناخته شده است. در این برنامه غذایی، مصرف کربوهیدرات به حداقل کاهش یافته تا بدن به منظور تولید انرژی از چربیها استفاده کند که این وضعیت به نام “کتوز” شناخته میشود. افرادی که این رژیم را رعایت میکنند، مقدار بیشتری از چربیهای سالم و پروتئین مصرف میکنند و میزان کربوهیدرات مصرفی را به کمتر از ۵۰ گرم در روز محدود میکنند.
مطالعات نشان داده است که رژیم کتو تاثیرات بسیار موثری در درمان و کنترل بیماریهای مختلف دارد، با اینکه همراه با عوارض کمی نیز میباشد. در صورت علاقه به این رژیم غذایی، توصیه میشود مطالب مجله تخصصی فیت با من را مطالعه کرده و با مشاوره از تخصصیهای تغذیه این مجموعه، یک برنامه غذایی کتوژنیک مناسب با شرایط شخصیتان را دریافت کنید.